Rørosmartnan

Rørosmartnan er et årlig marked, og en av Røros’ største begivenheter. På dette store arrangementet kommer det ofte opp til 80 000 mennesker som nyter lokalmat, koselige gater og bakgårder, auksjoner, håndverk, kjøring med hest og slede, og mye mer.

 

Handel og underholdning

Rørosmartnan holdes den siste tirsdag i februar og varer til lørdagen etter. Med over 200 utstillere selges alt mulig, fra spekemat til håndverk til biler. Byens etablissementer kvikner til i de fem dagene martnan varer, for ikke å snakke om gatene! Forbønder og lasskjørere kommer utenbysfra med hest og slede, og skaper liv og røre i ferdasgårdene i sentrum.

En viktig del av Rørosmartnan er Rørospols, som gjerne spilles og danses fra middagstid og utover. Musikere møtes for buskspell, populært kalt jamming, i gater, bakgårder og lokaler.

Rørosmartnan historisk

Røros Kobberverk hadde monopol på all handel i Røros på 1700-tallet, som skapte illegal handel og gnisninger. Løsningen ble Rørosmartnan i 1853. Det anslås at cirka 2000 besøkte martnan de første årene, og noen reiste helt fra Sverige! Innen 1850 var Røros med martnan blitt handelssentrum for omkring 30 0000 mennesker.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: